ΓΑΛΑ ΓΙΟΚ ΑΠΟ ΣΕΡΡΕΣ




ΕΘΝΟΣ

Η Vivartia ΑΕ επικαλείται τη μείωση της κατανάλωσης του φρέσκου γάλακτος και την αντίστοιχη αύξηση εκείνου της υψηλής παστερίωσης. Οι αγελαδοτρόφοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι οι γαλακτοβιομηχανίες πιέζουν συνεχώς προς κάθε κατεύθυνση, με στόχο να ρίξουν τις τιμές, κι είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ πέρυσι έδιναν το γάλα προς 53 λεπτά/κιλό, φέτος έφτασαν στα 35 λεπτά/κιλό ή ακόμη και στα 28 λεπτά/κιλό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Vivartia ΑΕ έστειλε επιστολές σε περίπου 120-150 αγελαδοτρόφους από τη Θράκη, κυρίως, αλλά και από τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη, με τις οποίες τους ενημέρωνε ότι θα σταματήσει να προμηθεύεται γάλα από αυτούς. Εκτιμάται ότι η εταιρεία θέλει να κόψει από τη Βόρεια Ελλάδα 120 τόνους αγελαδινό γάλα την ημέρα, επικαλούμενη πτώση του τζίρου.

Λουκέτο
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι θα κλείσει τον σταθμό συγκέντρωσης γάλακτος στην Κομοτηνή και θα κάνει αναδιάρθρωση των δρομολογίων, με στόχο να περιορίσει τις αποστάσεις μεταφοράς του γάλακτος και να κρατήσει παραγωγούς όσο το δυνατόν πιο κοντά στα εργοστάσια της Θεσσαλονίκης, των Σερρών και της Φλώρινας, αν και μια έντονη φήμη κυκλοφορεί στη Δυτική Μακεδονία ότι η λήξη συμβολαίων θα επεκταθεί και εκεί.

Οι αγελαδοτρόφοι θα συνεδριάσουν τις επόμενες μέρες για να εκτιμήσουν την κατάσταση, ενώ σε γενικότερη αναταραχή είναι ο κτηνοτροφικός κλάδος, όπως διαπιστώθηκε σε συνεδρίαση του πανελλαδικού τους οργάνου, την Παρασκευή, στη Λάρισα.