ΜΙΛΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ "ΑΟΡΑΤΟΙ", ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΟΜΩΣ?





Όταν η εταιρεία Google, η πρώτη που γκρέμισε την Microsoft, παρουσίασε τα blogs, όλοι έσπευσαν να δηλώσουν πως πρόκειται για μια καινοτομία που δίνει ελευθερία στον πολίτη, έτσι ώστε χωρίς λογοκρισία να μπορεί να γράφει την γνώμη του. Μέχρι εδώ όλα καλά. Μήπως πρέπει σύντομα όμως να ξεκαθαριστεί πρώτα από την Πολιτεία αν τα διάφορα blogs είναι νέου τύπου Μέσα Ενημέρωσης ή όχι;
Ο μεγάλος «δάσκαλος» Χρήστος Πασαλάρης, έγραφε πως οι πολίτες πολλές φορές δίνουν στον δημοσιογράφο τις μεγαλύτερες ειδήσεις και αυτό γιατί οι δημοσιογράφοι δεν είναι παντογνώστες. Πιστεύω και εγώ στην «δημοσιογραφία των πολιτών» όχι όμως με τη μορφή που έχει πάρει μέσα από το Διαδίκτυο. Η μόδα αυτή ήρθε και στον τόπο μας, όμως όχι όπως θα έπρεπε. Υπάρχουν και blogs που ασκούν δημιουργική κριτική και άλλα που δεν αξίζουν να υπάρχουν και αυτό γιατί δεν έχουν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό που θα αλλάξει την εικόνα της κοινωνίας μας ή θα αναδείξουν προβλήματα καθημερινότητας.
Οι Σερραίοι ανώνυμοι bloggers, μοιάζουν με παίκτες που βρίσκονται μόνοι τους σε ένα μεγάλο γήπεδο και αντί να κάνουν επίθεση στην άλλη εστία, βάζουν δυστυχώς αυτογκόλ. Το παράδοξο πάλι είναι ότι στην πόλη μας, περίπου 50 άτομα διατηρούν ιστολόγια για να τα διαβάζουν όχι πάνω από 5 που μπαίνουν για πλάκα ή τους ενδιαφέρει το κους κους. Και επειδή η κακή είδηση διαδίδεται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με μια καλή, η άποψη κάποιου «τρέχει» με μεγαλύτερη ταχύτητα στα διάφορα «πηγαδάκια» και έτσι μαθαίνουμε χωρίς να μπούμε στο διαδίκτυο ποιος είπε κάτι πικρόχολο για κάποιον άλλον.
Οι συγκεκριμένοι Bloggers, μάλιστα, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ασχολούνται με Σερραίους που δουλεύουν στα Μέσα, γιατί πρώτον αυτό προκαλεί και την μεγαλύτερη περιέργεια στον κόσμο, άρα πουλάει περισσότερο από μια λακκούβα στην πόλη και δεύτερον για να τους προκαλέσουν έτσι ώστε να απαντήσουν και αυτοί μέσα από τα Μέσα τους να γίνουν όπως φαντάζονται γνωστά τα ιστολόγια τους.
Τα ανώνυμα ιστολόγια όμως, όπως αποδείχτηκε, δεν έχουν μεγάλη διάρκεια «ζωής» και αυτό γιατί δεν έχουν την σφραγίδα του συντάκτη, άρα αξιοπιστία. Αποτέλεσμα οι ανώνυμοι να παραμένουν και αόρατοι.
Οι επώνυμος Blogger μοιάζει με μποξέρ που χτυπάει σε σάκο και κάνει θόρυβο, ενώ ο ανώνυμος blogger δεν διαφέρει από τον μποξέρ που βαράει στον αέρα και φυσικά δεν τον ακούει και κανείς.
Όσο για την «δημοσιογραφία των πολιτών», σίγουρα δεν είναι αυτή που ξέρουμε ή θα θέλαμε να δούμε. Ξέρετε με την ίδια λογική θα μπορούσε να υπάρξει και «Ζωγραφική των Πολιτών», ο καθένας άλλωστε ζωγραφίζει λίγο ή πολύ στο σπίτι του. Όμως, αν αφήσεις σε κάποιον άσχετο να φτιάξει κάτι και δεν ξέρει να το κάνει το μόνο σίγουρο είναι ότι θα λερωθεί ο ίδιος, θα λερώσει παντού και βέβαια δεν θα δημιουργήσει και κανένα έργο τέχνης, αλλά ένα αφηρημένο σχέδιο.
Να σας πω τι βλέπω; Πολίτες να συγκροτούν μια ομάδα και σύντομα μια εκστρατεία κατά των ανώνυμων blog και βλέπω ακόμα ιστολόγια να κλείνουν οριστικά για δεύτερη φορά. Είμαστε μια μικρή κοινωνία ξέρετε και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, οπότε διαλέξτε στρατόπεδο γιατί αν βρεθείτε απέναντι η κοινωνία θα σας χλευάσει. Αν δεν το κάνει ήδη…